Jump to content

Magyar siker a Grand Prix Images Vevey-en

2017. 07. 03. 11:33

A magyar fotóművészet világviszonylatban elismert helyet vívott ki az elmúlt másfél évszázadban és a kortárs fotó továbbra is kiemelkedően tehetséges alkotókat sorakoztat fel. Az ígéretes magyar fotóművész, Puklus Péter a minden második évben megrendezett Grand Prix Images Vevey fődíját akasztotta le idén The Hero Mother – How to build a house című munkájával.

A rangos megmérettetésre 47 országból 440 pályamű érkezett, ezekből első merítésre 81 pályázatot emelt a zsűri. Ebből a mezőnyből választotta legjobbnak Puklus Péter munkáját a a zsűri, amelynek tagjai között ott szerepel Christian Marclay (művész, a zsűri elnöke), Simon Baker (a Tate London kurátora), Lars Boering (World Press Photo Amsterdam igazgatója), Darius Himes (Christie’s New York) és Luce Lebart (a Canadian Photography Institute igazgatója) is. Persze nem volt könnyű dolguk, mint a sajtóban nyilatkozták, három, aktív vitával és beszélgetésekkel töltött nap után hozták meg döntésüket.

A The Hero Mother – How to build a house projekt rajzok, fotók, szkeccsek és szövegek együttese, és a család valamint a szülői szerep kortárs fotóművészeti nyelven való kifejezését tűzte ki célul. Olyan általános és mégis a személyes szfárához kötödő kérdéseket taglal, mint a nő és anya “hősies” tevékenysége vagy az apa családfenntartó szerepe. A házépítés, a családépítés és az így létrehozott társadalom építménye Puklus szimbolikus képein finom humorral és kritikával jelenik meg. Épp ezzel indokolta a zsűri választását: a mű érzékeny és újszerű módon bontja elemeire a társadalmi sztereotípiákat, és új megvilágításba helyezi a család és a családtagok karakterét, és mindezt kortárs művészeti hozzáállással, a performatív és szobrászati fotográfia eszközével teszi.

Puklus Péter a budapesti MOME fotográfia-, és a párizsi ENSCI újmédia szakán tanult, jelenleg Phd hallgató. 2012-ben már publikált két fotókönyvet, a One and a half meter a heidelbergi Kehrer Kiadó, a Handbook to the Stars a banská stiavnica-i Stokovec kiadó gondozásában jelent meg. Igazán nagy nemzetközi érdeklődést azonban megelőző projektjével, a 2016-ban készített The Epic Love Story of a Warrior című fotókönyvvel váltott ki – a kötetről az artPortal is kritikát közölt. 2016-ban részt vett a budapesti ACAX és a New York-i Residency Unlimited ösztöndíjprogramjában.

A mostani díjhoz egy feladat is tartozik, a díjazottnak egy éve van, hogy a szakmai elismeréssel járó 40,000 svájci frankból (kb. 11 millió 327 ezer Ft) realizálja a projektjét a jövő szeptemberben zajló Festival Image Vevey 2018 eseményére.

(Forrás: artportal.hu)