Jump to content

A világ legjobb étterme

2019. 11. 27. 10:46

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

A világ legjobb 50 éttermét jutalmazó gasztronómiai díj alapítói a nemzetközi gasztronómiai színtér sokszínűségének előmozdítása szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat - írja az MTI. A díjat nem séfek vagy étteremtesztelők alapították, hanem egy, a világ 30 országában jelenlévő médiacég, az IMG. A díj kreatív igazgatója Joe Warwick, a Guardian gasztroújságírója és néhány ilyen témájú bestseller szerzője.

A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem. A csúcsdíj természetesen a legjobb étterem díja. A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit, a négyszer a világ legjobb éttermének választott Noma séfjét.

Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat nyerte el a legjobb étterem mellett a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is. Az étterem egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni. A 38 éves Kobus van der Merwe séf vezette konyhájának erőssége, hogy a térség legfrissebb termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez.  

Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg „valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül” tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek. A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba kerül, ami a világ topéttermeihez képest aprópénznek számít.

Az év legjobb új éttermének a díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel. Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiai kutatásokért, fejlesztésekért.

Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a lyoni szintén két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlenül klasszikus konyhájáért kapott elismerést. 

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)