Jump to content

Így változik át teljesen a világunk

2020. 04. 01. 21:17

A koronavírus-járvány alatt született félelmeink tartósan megváltoztatják fogyasztói preferenciáinkat, és ehhez a gazdaság működésének is alkalmazkodnia kell – állítja közgazdász vendégszerzőnk.

A közgazdászok imádnak egy szóval leírható trendeket megfogalmazni a fogyasztói magatartás változására, még akkor is, ha az éppen tapasztalt gazdasági jelenség nem új keletű. Világméretű járványok mindig is voltak az emberiség történelmében, olyan sokkszerű gazdasági reakció viszont még nem alakult ki, mint amit a koronavírusos betegségek miatti félelem eredményezett – és még csak a folyamat elején vagyunk. Miért is történt ez így? A félelemérzet korábban soha nem terjedt olyan hatékonyan, mint a villámgyors digitális információáramlásban.

Az elmúlt évtizedekben is több világméretű járvány kísérte az emberiség fejlődését. Az 1960-as években felfedezett koronavírus sem most okozott először járványt, de világszinten tömeges megbetegedéseket csak a jelenlegi rettegés okozója, a SARS-CoV-2 váltott ki. Ahol a vírus felütötte a fejét, néhány hét leforgása alatt drasztikus kormányzati lépéseket és ezzel párhuzamosan korábban előre nem jelezhető fogyasztói magatartásváltozást indított el. A közösségi média és az online hírportálok villámgyorsan juttatták el a képekkel, videókkal illusztrált kínai helyzetet, ahol még állami irányítók is korábban nem tapasztalt módon magyarázkodásra kényszerültek.

A légkeringtetési rendszerekkel felszerelt járművek, az irodaházak, az üzlethelyiségek, a liftek gombjai és a lépcsőházak ajtókilincsei mind-mind olyan rettegett infrastruktúrák lettek, amelyek használatától korábban senki sem viszolygott. A társas érintkezés méterekben meghatározott korlátozására vonatkozóan törvények, kormányhatározatok zöme jelenik szinte a Föld minden országában egyidejűleg. És ezekkel a folyamatokkal párhuzamosan felértékelődött minden olyan szolgáltatás és infrastruktúra, amely viszonylagos értésmentességgel működtethető, vagy legalább ezzel az ígérettel kecsegtet.

A fogyasztók körében érintésmentességgel a villanyszerelőkön és az elektronikus fizetési lehetőségek végfelhasználói eszközeinek fejlesztőin túlmenően nem sokan foglalkoztak az elmúlt évtizedben. Magyarországon a készpénz használata az elektronikus fizetési lehetőségek terjedése ellenére is töretlen népszerűségnek örvend, miközben számtalan újsághír és tudományos cikk jelent meg róla, hányféle kórokozó képes közlekedni önmagában a készpénzforgalommal. Mindeközben az ipari, egészségügyi, élelmiszeripari stb. technológiákban sok szabvány esetében már alapvető elvárás, hogy emberi kéz érintése nélkül állítsanak elő termékeket. A járvány(ok)tól való félelem miatt 2020-tól viszont az érintésmentesség mint fogyasztói elvárás megjelenik minden termék és szolgáltatás igénybevételénél.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)