Jump to content

Az egyik legnagyobb startup átverés

2020. 05. 25. 17:09

"Nincsenek titkaim" - mondja Elizabeth Wilson, a cégéről készült dokumentumfilm előzetesének végén, és hát ma már tudjuk, hogy ez nem volt teljesen igaz.

A Theranos nevű startup fenekestül akarta felforgatni az amerikai egészségügyet azzal az állítással, hogy az eszközei képesek arra, hogy egyetlen szúrással, az ujjbegyből vett néhány csepp vérből olyan betegségeket mutassanak ki, mint a magas koleszterin vagy akár a rák. A cég nagy találmánya az Edison nevű vértesztelő készülék volt, ami viszont egyáltalán nem volt képes teljesíteni azt, amire az egész startupot felhúzták.

Ennek ellenére a női Steve Jobsnak is nevezett cégvezető Wilson képes volt berántani nagyon komoly befektetőket is, amíg addig nem feszítették a húrt, amíg el nem szakadt, és végül 2018-ban vádat emeltek ellene.

A The Inventor: Out Of Blood című dokumentum az egész ügyet göngyölíti fel, a rendező pedig az az Alex Gibney, aki a szcientológiának ment neki pár éve a Going Clear című filmjével, illetve a Taxi a sötétben készült dokumentumfilmjével Oscar-díjat is kapott 2008-ban.

A The Inventor: Out Of Bloodot az idei Sundance-filmfesztiválon vetítették először, az HBO március 18-án mutatja be.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)