Jump to content

Hogy áll most a KATA?

2020. 08. 13. 09:35

Vendégszerzőnk szerint egy kisvállalkozói kör eltűnhet, mert a KATA-nak nincs alternatívája. A szigorodó feltételek sokaknak nem érik meg, ha nulláról indulnak, de valami sajátot hoznának létre.

Az elmúlt hetekben rengeteget lehetett olvasni a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szigorításáról. Az adónem előnyei és hátrányai egyaránt ismertek: egyrészt számtalan kisvállalkozónak segített stabil egzisztenciát felépíteni, másrészt sokan visszaéltek a jogszabály adta lehetőségekkel. A makrogazdasági és társadalmi elemzést már nagyon sokan megtették helyettem, ezért a személyes sztorimat osztom meg. Parragh Lászlónak és a KATA kritikusainak látnia kellene ezt is: belőlem például az adónem nélkül soha nem lett volna vállalkozó.

2016 szeptemberében indítottam a „cégem”, eleinte az akkor népszerű katás egyéni vállalkozás formájában. Kis- és középvállalkozásoknak segítettem online marketing folyamataik felépítésében. Hónapok óta nem találtam olyan munkát, ami megfelelt volna a képzettségemnek és korábbi tapasztalataimnak. 26 évesen a menedzsmentpozíciókra adott pályázataimat – érthető okokból – lesöpörték az asztalról; a multis szakértői és kkv vezetői asszisztens állásokról pedig tudtam, hogy nem illenek hozzám.

Komolyan elgondolkodtam a külföldre költözésen is, de a vállalkozás gondolata még jobban vonzott. Mindössze 4 év munkaviszonnyal a hátam mögött a kft. alapítás és egy könyvelő megbízása elérhetetlen távolságban voltak a lehetőségeimtől. Ekkor olvastam először utána a KATA adózásnak. Teljesen ledöbbentem, hogy a magyar államigazgatás képes egy ilyen bravúrra: online bejelentkezek, kitöltök néhány online űrlapot, hitelesítem az ügyfélkapuval és indulhat is a vállalkozás.

Egy nap alatt gyakorlatilag a kanapén ülve megváltoztatta az életem és segített valóra váltani az álmaimat.

Mostanra jócskán kinőttük a KATA nyújtotta kereteket: a cég hatfős, és elindítottam egy másik vállalkozást is, két emberrel. Mindannyian értelmes, értékteremtő munkát végzünk, magas hozzáadott értékkel és jelentős exportaránnyal. Szuper közösséggé kovácsolódott a csapat, az ügyfeleink közül pedig többen évi 1 milliárd forint feletti árbevételre növekedtek. A vállalkozás sikere 2016 végén dőlt el, amikor megkötöttem az első nagy nemzetközi üzletet: egy német központú, húsz országban működő webáruház magyar kampányait kellett kezelnem.

A jövőre életbe lépő jogszabályi változásokkal erre a munkára semmi esélyem nem lett volna. Ha 2021. január 1-jén találnám magam ugyanabban a helyzetben, amiben 2016-ban voltam, biztosan máshogy alakulnak a dolgok. A KATA remek adózási keretnek, egy kezdő vállalkozásokat támogató programnak bizonyult. Nélküle nem alapítottam volna céget, és nem jöhetett volna létre mindaz, amit elértünk. Elképzelhető, hogy unalmas állások között ugrálnék, talán Londonba költöztem volna, de szinte biztos, hogy még most is az utamat keresném.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)