Jump to content

Ezeket mindenképp alkalmazd, ha vállalkozásod van

2021. 01. 04. 13:19

Egyes technológiai újítások a járvány előtt csak ígéretesnek tűntek, mára azonban egy sikeres vállalkozás működtetéséhez elengedhetetlen a használatuk.

Több vállalkozási sikerkönyv szerzője, Rhett Power az amerikai Forbes-ban amellett érvel, hogy a koronavírus-járvány után azok a vállalkozások lehetnek sikeresek, amelyek a legjobban tudnak élni a technológia nyújtotta lehetőségekkel.

A járvány előtt a mesterséges intelligencia (AI), a dolgok internete (IoT), a gépi tanulás és a big data ígéretes fejlesztéseknek tűntek, ugyanakkor csak opcionálisak voltak. A beruházások megtérülése bizonytalan volt, nehezen voltak hozzáférhetők a technológiák, esetleg nem voltak elég fejlettek, ezért sok cég inkább kivárt, és nem kezdte használni őket.

A coachként is dolgozó Power azonban azt mondja: a járvány utáni időszak a legkisebb startuptól a legnagyobb vállalatokig mindenkit arra kényszerít majd, hogy újragondolja eddigi működését. Power fejlettebb technológiák bevezetése mellett érvel, szerinte az ezekbe fektetők nem a megszokotthoz térhetnek vissza, hanem valami teljesen új mellett tehetik le a garast.

Mesterséges intelligencia

Power egy felmérést idézve rámutat, hogy a járvány alatt 68 százalékkal többet fektettek be cégek mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiákba. Voltak, akiknek ez teljesen új terep volt, és olyanok is, akik már a meglévő kapacitásaikat bővítették, bonyolult folyamatokat akartak megoldatni a gépekkel, esetleg egyes munkafolyamatokat helyettesítettek. Akármilyen módon is használták a mesterséges intelligenciát, a megkérdezett vállalkozások 63 százaléka úgy ítélte meg, hogy az pozitív hatással volt a 2020-as teljesítményére.

A mesterséges intelligencia térhódítása 2021-ben sem áll meg, és nem is szabad, hogy megálljon, ha egy cég arra törekszik, hogy kisebb energiabefektetéssel a korábbinál jobb eredményt érjen el.

Felhőrendszerek

A távmunka megmutatta, mennyire fontos eleme lehet egy cégnek a megfelelő felhőrendszer használata. Ennek köszönhetően nemcsak könnyebben férhetnek hozzá a munkatársak a fontos fájlokhoz és adatokhoz, de jelentős megtakarítással is járhat az alkalmazásuk, és az adatbiztonságot is növelhetik.

Blockchain

A blockchain a kriptovaluták között kezdte meg hódítását, és már a hagyományos pénzügyi szereplők is egyre nyitottabban állnak hozzá. Ennek egyik jele, hogy a JPMorgan maga is kiadta az első kriptovalutáját, a JPM Coint, emellett egy százfős csapat dolgozik a cég blockchainnel kapcsolatos ötleteinek kidolgozásán és megvalósításán.

A JPMorgan jelenleg dollárszázmilliókat költ arra, hogy a például a nemzetközi utalásoknál rosszul megadott információkat kijavítsák – a hasonló problémákat a blockchainnel egy csapásra megszüntethetnék. Power szerint 2021-ben a JPMorganhez hasonlóan sok más cég is rá fog jönni, hogy a blockchain alkalmazása hatékonyabbá és megbízhatóbbá is teheti a tevékenységüket.

Kiberbiztonság

2020-ban csak a zsarolóprogramok 800 százalékkal nagyobb veszélyt jelentettek az internetezőkre az Egyesült Államokban, mint korábban, az FBI internetes bűnözéssel foglalkozó részlege pedig naponta mintegy 4000 bejelentést kapott tavaly.

Powell úgy látja, a járvány után sem enyhül majd a kiberbűnözés jelentette veszély, ezért minden cégnek fel kell készülnie arra, hogy minél hatékonyabban tudja kivédeni az ilyen jellegű támadásokat.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)