Jump to content

Ekkorra fog visszaszorulni a húsfogyasztás

2021. 03. 24. 07:54

A növényi alternatívák elterjedése visszaszorítja majd az állati eredetűeket – egyebek mellett azért, mert a növényi húspótlékok ára 2023-ra a húsokéval lesz egyenlő. A következő években azonban még emelkedni fog a húsfogyasztás.

 

A Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó és a kifejezetten húsokat kiváltó növényi alternatívákat kínáló cégekkel üzletelő befektetőcég, a Blue Horizon frissen készült tanulmánya alapján Európában és Észak-Amerikában 2025-ben csúcsra jut majd a húsfogyasztás, utána azonban folyamatosan csökkeni fog. Ennek okai többrétűek a The Guardian által szemlézett tanulmány szerint: egyrészt a növényi eredetű, drágább húspótlók ára a két cég becslése alapján 2023-ban már az állati eredetű termékek szintjére fog csökkeni, és ezek a termékek is változatosabbak lesznek.

A tanulmány azt jósolja, 2035-re a most fogyasztott húsos vagy állati eredetű ételek 90 százalékának – legyen az pizza, szusi vagy pörkölt – meglesznek a reális alternatívái.

Az összeállítás készítői itt alighanem a kifejezetten húsra hasonlító, növényi eredetű termékekre gondolnak – olyanokra, mint a Beyond Meat vagy az Impossible Burger által készítettek, amelyek már felkeltették a nagybefektetők érdeklődését. Ilyen volt Bill Gates is, aki a Beyond Meat-részvényeitől azoknak beesése előtt nem sokkal vált meg. Rihanna pedig nemrégiben vegán kekszbe fektetett.

Egyre többen egyre több növényt esznek

A tanulmány a húshelyettesítőkre nézve kifejezetten optimista becsléseit arra is alapozza, hogy világszerte egyre többen fogyasztanak növényi eredetű termékeket. Ennek okai szintén szerteágazók: van, aki egészségesebb életmódot szeretne követni, mások állatjogi megfontolásokat vagy környezetvédelmiket vesznek figyelembe. Az állati eredetű termékek alternatívájának piaca így legalább 290 milliárd dollárt tesz majd ki 2035-ben a cégek szerint. „Sokan azt gondolják, az alternatív fehérjeforrásokról beszélni túl futurisztikus, holott a legtöbben csak nem látják, hogy már most is elértük a pontot, amikortól a hagyományos húsok fogyasztása – a történelem során először – csökkeni fog. Az elmozdulás az ilyen alternatívák felé jelentős következményekkel jár” – mondta a BCG mezőgazdasági ügyekért felelős vezetője, Decker Walker.

Walker azt mondja, a feldolgozott húsokra hasonlító növényi termékek előállítása már így sem okoz gondot. Ellenben ha nem darálthúst vagy hamburgerpogácsát próbálnak reprodukálni, hanem például steaket, akkor még akadnak problémák.

 

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)