Jump to content

Te stratéga vagy?

2021. 05. 18. 15:48

Előrelátó főnöknek lenni könnyűnek tűnik: elég felvenni a legjobb embereket, és majd ők megoldják a felmerülő problémákat. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű, mert a hatékonyság kulcsa a stratégiai gondolkodás – egy ritka képesség, mely egyben a legkeresettebb az összes piacon.

Na de honnan ismerjük fel az ilyen kivételes észjárású embereket? Erre a kérdésre válaszol három pontban az amerikai Forbes.

A stratégiai gondolkodók jobb döntéseket hoznak, és többet kérdeznek

A stratégiai gondolkodás egyik jele, hogy az illető sokszor kérdez, és minden választ folyamatosan elemez. Saját magát, kollégáit, főnökeit is kihívások elé állítja, szimplán azzal, hogy erős, de valóban hasznos kérdéseket szegez nekik: Miért hoztuk ezt a döntést?; Ez kinek jó?; Mik a pozitív és negatív hatásai?; Kik a hosszú- és rövidtávú kedvezményezettek? – fontos, jó megfigyelőképességet követelő felvetések, melyek mögött fejlett kritikai gondolkodás áll.

Úgy haladnak előre, hogy egyszerűen jobb vezetők másoknál

Bár nem feltétlenül kötnek ki vezetői székben, a sikeres főnökök köre tele van stratégiai gondolkodókkal. Ők onnan ismerszenek meg, hogy nemcsak kommunikálják, hanem át is látják, és saját stratégiák alapján el is érik az adott célokat. Feltérképezik, kielemzik, interpretálják a szervezettséghez szükséges koncepciókat, így reagálva megfelelően az érkező kihívásokra. Mind a könnyű, mind pedig a nehéz döntéseket azok esetleges következményei alapján mérlegelik, és ezáltal hoznak döntéseket a csapataik felett.

A stratégiai gondolkodók további stratégákat nevelnek

A taktikus gondolkodók kérdései és tervezői képességei hamar felfedik az illető cél iránti elkötelezettségét. Nem elég azonban kidolgozni a megfelelő stratégiát, az értékek átadása legalább ennyire fontos. Ezzel, illetve a jó kérdésfelvetéssel a többi munkatárs is hajlamossá válik a taktikai gondolkodásra, így egy ilyen vezető a teljes szervezetnek segíthet a felemelkedésben. Mi a leghatékonyabb dolog, amit tehetünk holnap? Mi a stratégiai víziónk? Mi a következő mérföldkő és hogyan tehetek azért, hogy ne kerüljem el? A lényeg a hatékony, pontos kérésfelvetés.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pexels.com)