Jump to content

Újabb magyar startup-siker

2021. 06. 15. 12:02

Elérte a húszezredik fizetős felhasználóját a Shapr3d, az a magyar startup, ami az Apple-lel és a Microsofttal folytat közös fejlesztést. A mérföldkővel folytatják a terjeszkedést: érkeznek a macOS operációs rendszerre. 

A hírről a startup saját oldalán számolt be. A Shapr3D applikáció a világ első iPad Pro-ra készült 3D modellező szoftvere, melynek segítségével internet kapcsolat nélkül, könnyen és gyorsan tudnak térbeli modelleket készíteni azok is, akiknek kevés tapasztalatuk van az ilyen munkában. A megoldás minden nagyobb tervező (CAD) programmal kompatibilis. 

A húszezer felhasználó óriási lépés a cég és a CAD-szektor fejlődésében is. Ez utóbbi 2030 végéig 18,7 milliárd dollár bevételű piaccá növekedhet a Business Insider előrejelzése szerint. A Shapr3d ingyenes veziójának havonta több mint százezer letöltése van, amivel továbbra is hatalmas tempóban nő. A húszezer fizetős felhasználóról Csanády István alapító-ügyvezető a Forbesnak azt mondta: „az elmúlt húsz évben egyetlen CAD-cég sem ért a közelébe ennek a növekedésnek. Utoljára a Solidworks volt hasonló úton.”

2020 végére a macOS operációs rendszerben is használható lesz a szoftver, amivel a CAD-szektorban is újrapozícionálja magát. Eddig 7,5 millió dollár külföldi befektetés érkezett a Shapr3D-be, többek között a Revolut, a Spotify és a Zendesk befektetőitől, 2019-ben megötszöröződött a piaci értéke.

 A startup a 2019-es legforróbb magyar startupokat sorjázó listánkon a negyedik helyen szerepelt. 

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)