Jump to content

Orosz élelmiszerbolt Budapesten

2021. 06. 18. 12:02

A Cmak orosz élelmiszerboltban hiába keresünk párizsit vagy zsemlét, a repertoárt itt az orosz fekete kenyér, az örmény konyak vagy a füstölt lazackonzerv képezi. Az üzlet termékeinek megvásárlása után az oroszok szó szerint a spájzban lesznek.

„Hiányoztak a hazai ízek, és szívesen foglalkoztam volna egy olyan bolttal, ami a származásommal kapcsolatos” – mondja a közért alapításának történetéről az orosz Jelena Jegorova, aki 1999 óta szinte akcentusmentesre tökéletesítette magyar tudását. Annak ellenére, hogy Magyarországot jó negyven évig fújdogálta a Szovjetunió szele, gasztronómiánkat nem igazán érte szovjet impulzus.

Jelena tanulni jött Budapestre, és egy idő után egyre többet gondolt a jóféle kaviárra és a sós szárított halakra. A sors összehozta Igor Kaplannal, aki hasonlóan érzett, és felajánlotta, hogy csináljanak egy üzletet. A férfit a 80-as évek elején katonai szolgálat hozta a Szovjetunióból Magyarországra, és a 90-es évek elején nyitott egy Cmakhoz hasonló üzletet. Az Arbat Moszka egyik sétálóutcájáról kapta nevét, és a posztszovjet ízek delikáteszboltja volt. A beszerzés akkoriban még nagyon nehézkesen ment, ráadásul a vezetőség többi tagja egyre eltérőbb üzletpolitikát folytatott, így egy idő után Igor kiszállt az üzletből.

Az Európai Unióhoz való csatlakozással teljesen új világok tárultak fel. Igor Jelenával és a tapasztalatokkal a háta mögött ismét belevágott.

„Olyan boltot akarunk, ahol széles a választék, és nem egyféle sűrített tej vagy kaviár van. Azt szerettük volna, hogy mindenből több legyen, elérhető áron.”

A Cmak online webáruháznak indult, az üzlethelyiségbe egy évvel később, 2009-ben költöztek be. Az Apáczai Csere János utcai helyszín nem is lehetett volna tökéletesebb: a közelben lévő ortodox Nagyboldogasszony-templomba sok orosz hívő jár, nekik csak egy aprócska kitérő a liturgia után a hazájuk ételeit árusító bolt.

A célcsoportot mindig az oroszok és a posztszovjet országok magyarországi lakosai képezték, jöttek is már az indulás után lelkesen. Később, az internetes közösségi platformok térnyerésével párhuzamosan a magyarok is egyre inkább felfedezték őket, és ma már turisták is szép számmal megfordulnak náluk. A bolt rendszeresen szállít más delikáteszboltoknak és éttermeknek is, de Németországban és Belgiumban is forgalmaznak terméket, és a webáruház is megmaradt.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)