Jump to content

Magyar film kapta a fődíjat Buenos Airesben

2018. 05. 27. 08:23

Az állampolgárt hamarosan műsorra tűzi a New York-i kultmozi, a Metrograph is.

30 országból több mint 100 filmet vonultatott fel az argentin főváros nemzetközi fesztiválja, a Festival Internacional de Cine Político, ahol először nyert magyar film. A szakmai zsűri Vranik Roland Az állampolgárnak ítélte a fődíjat.

A Fekete kefét és az Adást is jegyző Vranik Roland legutóbbi rendezése, Az állampolgár egy különös szerelmi történet, mely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

A tavaly év elején film sok fesztiválon szerepelt már sikeresen, a portugáliai Fantasporto-ról például a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb dráma díját hozta el. Emellett Torontóban és nemrég Chicagóban is elnyerte az Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíját, legutóbb pedig a Macedón Cinematheque filmfesztiválján kapta meg a fődíjat.
Az állampolgár amerikai forgalmazója, ArtMattan Productions júliusban New York kultmozijában, a Metrograph-ban tűzi műsorra filmet.

A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az SZFE tanára közösen írta.

(Forrás: Forrás: 24.hu | Fotó: Az állampolgár/Facebook)