Jump to content

Távozik az Unilever CEO-ja

2018. 12. 01. 23:26

Paul Polman egy évtizedig vezette a világ egyik legnagyobb FMCG-vállalatát. A cégnél elért eredményeit Marijn Dekkers, az Unilever elnöke is méltatta, aki egy vállalati közleményében generációja egyik legszélesebb látókörű vezetőjének nevezte Polmant. A leköszönő CEO utódja Alan Jope, a cég eddigi szépség- és testápolásért felelős vezetője lesz.

Polman közel 40 évet töltött az FMCG-szegmensben, az Unilever előtt 3 évig a Nestlé pénzügyi vezetője volt, előtte pedig a Procter & Gamblenél dolgozott vezető pozíciókban.

Polman az elmúlt 10 év során összesen 290 százalékos megtérülést hozott a részvényeseknek (a részvényárakat és a kifizetett osztalékot tekintve),

amiben szerepet játszott az is, hogy 2017 elején olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint a cég közvetlen riválisa, a Kraft Heinz felvásárolná a Unilevert. Az információk miatt az Unilever részvényárfolyama annyira felszökött, hogy a Kraftnak így már nem érte meg az akvizíció – írja a kreatív.hu.

Polmannak nagy szerepe volt a cég fenntartható üzleti fejlődésében is.

A Sustainable Living Plan nevű kezdeményezés keretein belül a vállalat kevesebb vizet használt, valamit előtérbe helyezték a fenntartható forrásokból származó alapanyagokat és csomagolásokat.

A cég még idén nyáron jelentette be, hogy a jövőben egyszerűbb ügynökségi struktúrával fognak dolgozni, ami a kreatív folyamatok leegyszerűsítését és szerény mértékű költségcsökkentést is jelent.

Polmant Alan Jope 2019. január 1-jétől váltja majd. Jope szintén régóta unileveres, 1985-ben gyakornokként kezdett, azóta több üzletágban dolgozott.

Paul Polman a tegnapi bejelentéskor még New Yorkban volt, ma délután már Bécsben, hogy felszólaljon a 10. Global Peter Drucker Fórumon, ahol a Forbes is ott volt. Polman egy poén erejéig tért csak ki a visszatérésére:

„Ha bárkinek van egy jó állásajánlata, szóljon! Nem hiszem, hogy a feleségem szeretné, ha mostantól egész nap csak otthon lennék.”

A konferencián úgy tűnt, a tegnapi bejelentés eléggé lelazította, legalábbis a beszédet tartók közül azon kevesek egyike volt, akik nem vettek fel nyakkendőt.

Polman a fórumon nagyrészt szívügyéről, a klímaváltozás elleni harcról beszélt. Nem nevezhető kifejezetten optimistának. Hogy egyértelmű legyen az üzenet, kétféleképpen is megfogalmazta, mekkora a baj, egyszer elegánsan, egyszer kevésbé: „Öt perccel vagyunk éjfél előtt. Nagyon nagy szarban vagyunk.”

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)