Jump to content

Megvan az új Microsoft-igazgató

2019. 02. 18. 15:11

Christopher Mattheisent nevezték ki a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatójának. 

Az amerikai származású, de magyarul is jól beszélő menedzser 12 éven át a Magyar Telekom vezérigazgatója volt. Tavaly nyáron mondott le, akkor voltak olyan tervei is, hogy saját vállalkozást indít. Két cégbe, a Brain Bar-ba és a Budapest School-ba be is szállt befektetőként. 

Karrierje a magyar Westell 900-nál indult, majd marketing, értékesítési és stratégiai területekért felelt európai mobil szolgáltatóknál. 2002-ben tért vissza Magyarországra, hogy átvegye a Magyar Telekom vezetékes üzletágának vezetését. Március 4-től a magyar Microsofot vezetője lesz.

Politikáról, Merkelről, Orbánról

Volt, aki felbosszantotta?

Elég higgadt típus vagyok. Lehet, hogy emiatt nem könnyű belőlem olvasni, de ilyen magas feszültségű helyzetekben szerintem ez jó tulajdonság. Nagyon nehezen lehet felbosszantani, általában sikerült is megőriznem a higgadtságomat.

Akkor is, amikor a kormány bejelentette a különadókat, ami érzékenyen érintette a céget? Mi volt az első reakciója?

Az első reakcióm érzelmi volt, mert személyesen is nehezen értettem a lépést, de elég hamar lehiggadtam, és már tudtam racionálisan érvelni.

Berlinből is hívták, vagy csak Bonnból? Angela Merkellel például mikor beszélt utoljára?

Csak Bonnból (Ez az anyacég, a Deutsche Telekom központja – a szerk.). Ez nem így működik. Igaz, hogy a Deutsche Telekom 30 százaléka állami kézben van, de tőzsdei társaság, és a vezetőinek elsősorban a pénzügyi piacoknak kell megfelelniük. Ez nem egy berlini kérdés.

Ebből a szempontból mennyiben más Magyarország, mint Németország?

Mire gondol?

A telekommunikációs ágazat itt erősebben politikailag vezérelt piaci környezetben működik?

A telekommunikációban mindenhol erős a politikai vagy szabályozási aspektus. Az adatvédelem például egész Európában húsbavágó kérdés. Vagy az olyan kérdések, mint a netsemlegesség vagy a roaming, abszolút függetlenek attól, hogy melyik országról beszélünk. Mivel ezek a témák a fogyasztókat érintik, ezért ezek kisebb vagy nagyobb részben mind politikai kérdések is, ilyen értelemben nem lehet elkerülni a politikát ebben az iparágban.

Orbán Viktorral kellett tárgyalnia?

Nem, miniszteri szinten voltak tárgyalások, de miniszterelnöki szinten nem.

Mikor beszéltek utoljára?

Nem is emlékszem, olyan rég volt. 2014 februárjában kötöttük a partnerségi együttműködési megállapodást, miután racionálisan, higgadt fejjel kerestük a közös célkitűzéseket. Ezt végül a hálózatfejlesztési programban meg is találtuk. Az fontos kormányzati ügy, hogy minél gyorsabban épüljenek ki a legjobb minőségű szélessávú hálózatok, és ez a mi érdekünk is. Ezt mind a két fél tudta támogatni, és cserébe a kormány is megígérte, hogy támogatja a szektort. Ennek a bizonyítéka az internetszolgáltatás áfacsökkentése vagy a kedvezmény a közműadóból.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)