Jump to content

A sikeres emberek is kezdték valahol

2020. 09. 12. 09:03

Ha az extrém módon sikeres emberekre gondolunk, nehéz elképzelni őket fiatalon, átlagos sihederekként. Vannak, akik a 20-as, sőt már tinédzser éveikben megérezték a siker ízét, míg mások ugyanolyan elveszettek voltak, mint az ifjú átlagemberek jelentős része.

A Business Insider körbenézett és utánajárt annak, hogyan telt a világ 19 sikeres emberének fiatalsága és mit csináltak akkor, amikor még nem figyelt rájuk a fél világ. A listából tíz befutott személyt emeltünk ki.

Bill Gates – lelépett az egyetemről

A Microsoft-alapító Gates 13 évesen szeretett bele a számítógépekbe, mikor egy seattle-i előkészítőben tanult. Itt írta meg első, tic-tac-toe nevű programját is. Ezután találkozott és vágott bele az üzletbe Paul Allennel, a Microsoft társalapítójával. Gates ugyan elkezdte a Harvard Egyetemet, de 20 évesen ott hagyta, hogy a cégre koncentrálhasson.

Jól döntött: az akkor még csak alakuló vállalkozás a világ egyik leggazdagabb emberévé tette.

Jeff Bezos – hamburgert árult

Az Amazon alapítója és vezére karrierjét egy McDonald’sban kezdte, amikor még tinédzser volt. Egyes források szerint nem igazán volt jó benne: Bezosnak már az első héten sikerült egy falra szerelt ketchupadagolóval összekennie az egész konyhát. A dollármilliárdos állítja, a hatalmas káoszban és pörgésben iszonyatosan nehéz volt minden feladatot jól és pontosan elvégezni.

Warren Buffett – rikkancs volt

Egy Buffettről szóló életrajzi könyv szerint a világ leghíresebb befektetője már 16 évesen, mai árfolyammal számolva, 53 000 dollárt keresett össze (majdnem 15 millió forint). Egyik első munkája a The Washington Postnál volt, ahol újságkihordóként dolgozott. Árult golflabdákat és bélyegeket, autókat mosott és flippergépeket állított fel fodrászatokban.

Mark Zuckerberg – programokat írt

A Facebook alapítója már fiatalon rákattant a számítógépes programokra. Már 12 évesen létrehozta saját üzenetküldő programját, amit Zucknetnek nevezett el. A középiskolában megcsinálta a Szinapszis nevű zenelejátszót, ami a mesterséges intelligencia segítségével vizsgálta a hallgatók zenei ízlését. A Facebookot az egyetemen kezdte el felépíteni, a közösségi platformért a Harvardot is ott hagyta.

Richard Branson – diszlexiás volt, ezért csinált egy iskolaújságot

A Virgin Group több mint 200 céget foglal magába, világszerte 30 országban. Branson első cége ennél jóval kisebb volt, igaz azt 17 évesen alapította, miután kirúgták az iskolából. A tanulásban soha nem jeleskedett, diszlexiával is küzdött, ennek ellenére iskolai újságot alapított Student néven.

A magazin az első kiadásában összesen 8000 dollár értékű hirdetést értékesített. (2,3 millió forint)

Két évvel később Branson postai úton kezdett el lemezeket értékesíteni. A vállalkozásból először lemezbolt, majd lemezüzlet-hálózat lett.

Elon Musk – videójátékot írt

Elon Musk, a PayPal, a Tesla Motors és a SpaceX kitalálója, 12 évesen megírta Space Invaders fapados verzióját, a Blastar nevű videojátékot, amiért 500 dollárt kapott egy dél-afrikai információs technológiai magazintól. 17 évesen Musk Kanadába költözött, fizikát és közgazdaságtant tanult, majd két diploma után jelentkezett a kaliforniai Stanford Egyetemre. Felvették, de két nap után ott hagyta, hogy az emberiség jövőjére koncentrálhasson.

Morgan Freeman – elment a légierőhöz

Most már Hollywood egyik leghíresebb és legfoglalkoztatottabb színésze, azonban nem volt mindig így. A középiskola után csatlakozott a légierőhöz, hogy pilóta lehessen, pedig igazán mindig a színészet vonzotta. Nagyon sokáig hiába próbált betörni a filmiparba, a sorsdöntő szerep végül a Miss Daisy sofőrje című filmmel érkezett meg. Freeman ekkor 52 éves volt.

Oprah Winfrey – egy vidéki rádióban dolgozott

14 évesen akkor jött rá, hogy a médiában akar dolgozni, amikor családjával Nashville-be költözött. Első munkahelye a helyi rádióban volt, ekkor volt 16 éves. 19 évesen ott hagyta az egyetemet, hogy médiakarrierjére koncentrálhasson. Nem ment egyszerűen: 1977-ben kirúgták a baltimore-i WJZ-TV csatornából, ahol a hatórás hírműsort vezette.

J. K. Rowling – körbestoppolta az országot

A Harry Potter írója 25 éves volt, mikor kipattant fejéből a varázsló története.

Annyira frusztrálta, hogy nem talál könyvének kiadót, hogy nem tudott munkájára fókuszálni és kirúgták az Amnesty International civil szervezettől.

Egyes források szerint Rowling tinédzser évei nagy részében fesztiválokra járt és körbestoppolta az Egyesült Királyságot.

Serena Williams – megnyerte az első Grand Slamjét

Már 17 évesen látni lehetett, hogy a fiatal játékossal számolni kell a pályán. 1999-ben a még éppen nem nagykorú Williams megnyerte élete első Grand Slamjét és az US Open bajnoka lett. A többi már történelem.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)