Jump to content

Besokalltak a Google-nál

2021. 01. 08. 13:17

Szexuális zaklatások, a kisebbségek hátrányos helyzete és a cég etikátlan fejlesztései is zavarják a munkavállalókat. Egy év szervezkedés után alapították meg a Google történetének első szakszervezetét.

„Elegünk van” – írja a The New York Times-ban megjelent levelében Parul Koul és Chewy Shaw, a szakszervezet két alapítója. Koul és Shaw gyakorlatilag a lapban jelentették be az Alphabet Workers Union létrejöttét, majd hosszan írtak arról, milyen esetek vezettek oda, hogy megalapították az Alphabet és a Google történetének első szakszervezetétm amelyhez már most bő 200 fő csatlakozott. A véleménycikk címe is sokatmondó: „Mi építettük fel a Google-t. De nem ez az a cég, aminek dolgozni akarunk.”

Az első komoly atrocitás még 2018 novemberében történt, a vállalat 20 ezer dolgozója tette le a munkát és kezdett tüntetni, miután kiderült, hogy az Androidot megalkotó Andy Rubint 90 millió dolláros végkielégítéssel engedték el a cégtől – azt követően, hogy a vele dolgozó szeretője szexuális visszaéléssel vádolta meg. Az ügyben indult vizsgálatban megállapították, hogy a nő panasza az orális szexre kényszerítésről helytálló, de Rubintól mégsem a sokkal olcsóbb megoldásnak számító kirúgással vált meg a cég. A Google-igazgató Larry Page egy közleményben még méltatta is Rubint.

Sok van a Google rovásán

Koul és Shaw nehezményezik, hogy a Google elnyomó rezsimekkel is együttműködik (például Kínával, amelynek cenzúrázott keresőmotort alkotott volna, végül azonban a projektet lefújták), mesterséges intelligencia-szoftvert gyártott az amerikai védelmi minisztériumnak, nyereségre tett szert egy szélsőséges csoport hirdetéseiből és nem foglalkozott a munkatársak véleményével, amely szerint kevés színesbőrű dolgozik a cégnél.

Ezzel kapcsolatban felidézik egy kirúgott munkatársuk, Timnit Gebru történetét, aki elmondása szerint azután kényszerült távozni a Google-től, hogy szóvá tette: nincs elegendő színesbőrű munkatárs, és a vállalat által fejlesztett mesterséges intelligenciák is diszkriminatívak a feketékkel szemben.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)