Jump to content

Kevesebbet dolgozni?

2021. 05. 05. 15:47

A túlterhelés depressziót, cukorbetegséget és szívelégtelenséget okozhat, így nem érdemes ütközésig tolni szervezetünk mutatóit. A lassítás ugyanakkor azzal fenyeget, hogy a karrierünk is csorbát szenvedhet. Erre az ellentmondásra nyújt megoldást négy egyszerű tanáccsal az amerikai Forbes.

Az energia számít, nem az idő

Elsősorban a munka minősége fontos, nem pedig a mennyisége; ha rövid idő alatt érünk el kiemelkedő eredményt, akkor több idő marad magunkra. Ehhez a szakemberek szerint elsősorban az energiánk jó elosztása szükséges, ennek első lépése pedig a zavaró tényezők kiiktatása kell legyen. Csökkentsd a zajt, szívj egy kis friss levegőt, majd koncentrálj a megoldandó feladatra.

Higgy magadban és merj felszólalni

A megfelelő munkakörnyezet elengedhetetlen az egészséges időbeosztáshoz. Ennek elérése azonban csak akkor lehetséges, ha bízol a saját értékeidben, és fel mersz szólalni, mondjuk, a rossz időbeosztás miatt.

Persze nem mindegy, mit és hogyan mondasz;

érdemes megköszönni a lehetőséget, mielőtt rátérsz a problémákra, majd egyértelműen, egy-két jó indokkal megtámogatva kifejteni, milyen változást szeretnél elérni. Fejben készülj fel rá, hogy meg kell védd az álláspontodat, és ha nem sikerül egyességre jutni is kérj időt arra, hogy mindketten átgondoljátok, hogyan tovább.

Mindig legyen B-terved

Amennyiben a munkáltató nem javít a rossz szokásain, és úgy érzed, az időbeosztás már rajtad kívül álló okok miatt sem tartható fenn, akkor keress olyan állást, ahol rugalmasabban állnak a körülményekhez. A távmunka egyre több cég esetében válik opcióvá, ennek oka pedig részben a szabadabb időbeosztás álláskeresői igénye.

Győzd le magad

Mindez persze mit sem ér, ha valaki nem mer kiállni magáért, mert fél a főnöke vagy a kollégái reakcióitól. A normák elfogadása sokakat késztet a tarthatatlan helyzetbe való beletörődésre, ez azonban akadályozza az egészséges munka-élet egyensúly kialakítását. Erre egyfelől az a megoldás, ha elfogadjuk:

minden munkahelyen lesznek konfliktusok vagy előítéletes munkatársak, másfelől viszont a saját érdekünk, hogy túltegyük magunkat ezen, mert helyettünk senki sem áll ki értünk.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)